Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΕΣΚ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΩΝ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ.Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα 18-6-18 από το σωματείο μας στα γραφεία της ΟΕΣΚ (ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Κρήτης), αφορμή της παρέμβασης είναι η συνέχεια της μεθόδευσης από την πλευρά της ηγεσίας - πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και τα κοράκια, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, που με το έτσι θέλω και παρά την αντίθεση από το σύνολο των εργαζομένων του νησιού και των συνδικαλιστικών τους οργάνων, αλλά και εργοδοτικών φορέων που εκφράζουν το δίκιο των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι της 23:00 από 1η Απρίλη μέχρι 30 Νοέμβρη, ‘’αξιοποιώντας’’ των αντεργατικό- αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που τους προσφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Πέρυσι με τη δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση της ΟΕΣΚ, καταφέραμε να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων και της ηγεσίας της Περιφέρειας Κρήτης. Η σταθερή και αταλάντευτη στάση μας, αυτή της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, στις ‘’διαβουλεύσεις’’ που καλούσε η εκάστοτε αντιπεριφέρεια με τους εργοδοτικούς φορείς και οι αποκαλύψεις των μεθοδεύσεών τους, συνέβαλε στην πάλη για την υπεράσπιση του ελεύθερου χρόνου, της Κυριακάτικης Αργίας, της οικογενειακής, κοινωνικής και προσωπικής ζωής μας.

Πριν από ένα μήνα η ηγεσία της ΟΕΣΚ, επανέφερε για ακόμα μια φορά το ζήτημα και κατέθεσε αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ,έως τις 11:00 το βράδυ, την Πέμπτη 17/05/2018 στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου της Περιφέρειας Κρήτης, με τη δυναμική παρέμβαση του σωματείου μας και των αυτοαπασχολούμενων μικρών εμπόρων, αποτρέψαμε την επιτροπή να πάρει τέτοια απόφαση.

Τη Δευτέρα , 18/6/2018, η ηγεσία της ΟΕΣΚ στη συνεδρίαση της έφερε για συζήτηση το ζήτημα της διεύρυνσης του ωραρίου. Με τη στάση τους αποδεικνύουν, χωρίς ενδοιασμούς πλέον, ότι είναι τσιράκια των πολυεθνικών και δεν διστάζουν να πατήσουν πάνω στις ζωές μας, για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι μεγαλέμποροι, που θα επωφεληθούν και θα επιβιώσουν από αυτό το μέτρο.

Η επέκταση του ωραρίου και η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας είναι αίτημα που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων στο εμπόριο. Καταγγέλλουμε τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΕΣΚ, σε αυτή την κατεύθυνση και εις βάρος των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Αυτή είναι η ‘’δίκαιη ανάπτυξη’’ της κυβέρνησης και το παραμύθι του τέλους των μνημονίων και σ’ αυτή την κατεύθυνση συντάσσονται, η πλειοψηφία στους Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης, οι μεγαλέμποροι πανελλαδικά και τοπικά, αλλά και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός. Κάνουμε ξεκάθαρο για ακόμα μια φορά ότι το σωματείο μας η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου δεν θα μείνουμε θεατές στα σχεδία τους, θα μας βρουν μπροστά τους όσο και αν πασχίζουν να μας πείσουν ότι τα μετρά αυτά είναι υπέρ των εργαζομένων , εμείς οι εργαζόμενοι στο εμπόριο ξέρουμε καλά ότι αυτό έχει στόχο τα μεγαλύτερα κέρδη των μεγάλων εμπορικών ομιλών, σε βάρος των εργαζομένων που μπορούν να καλεστούν ακόμα και σε 12ημερη συνεχόμενη εργασία χωρίς μέρα ανάπαυσης, χωρίς ωράριο δουλεία μέχρι τα μεσάνυχτα.

Καλούμε τους συναδέλφους στο Εμπόριο να δυναμώσουν τις εστίες αγώνα σε χώρους δουλειάς. Να δυναμώσει η αγωνιστική στάση απέναντι σε αποφάσεις της εργοδοσίας που τους καλούν να εργάζονται Κυριακές. Να μην ξεγελαστούν από πρόσκαιρες αποφάσεις επιχειρηματικών ομίλων που για λόγους ανταγωνισμού επιλέγουν αυτήν την περίοδο να μην προχωρούν σε άνοιγμα των καταστημάτων τους όλες τις Κυριακές. Το κυνήγι των κερδών τους, είναι το μοναδικό που τους ενδιαφέρει.

Να μην τολμήσουν να επαναφέρουν το θέμα προς συζήτηση στην Περιφέρεια.
Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους σε συμμαχία ενάντια στην αντεργατική- αντιλαϊκή πολιτική που εξοντώνει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, για τα κέρδη των πολυεθνικών ομίλων.

Δεν θα παζαρέψουμε ούτε ένα λεπτό από τον ελεύθερο χρόνο μας για εμάς, τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας.

Διεκδικούμε:


▪ Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

▪ Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

▪ Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και γενικεύουν τη μερική απασχόληση.

▪ Επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού σε όλες τις γυναίκες. Να είναι δυο μήνες πριν τον τοκετό και έξι μετά. Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια με αποδοχές στη μάνα ή τον πατέρα. Άδειες στο ζευγάρι για ασθένεια ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή ανάπηρα παιδιά.

▪ Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, προερχόμενο από το κράτος. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.

▪ Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες στο ύψος του βασικού μισθού για 2+6 μήνες. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο από τον τοκετό. Υπολογισμός του χρόνου αυτού του διαστήματος στο συντάξιμο χρόνο.

▪ Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για έγκυες, λεχώνες, θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης). Απαγόρευση της απασχόλησης γυναικών στις βαριές εργασίες (π.χ. αποθήκες).

▪ Μειωμένα ωράρια κατά την επιστροφή της γυναίκας στην εργασία, δυο ώρες για τα επόμενα δυο χρόνια και μια ώρα για τα επόμενα άλλα δυο με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών. Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από το δικαίωμα στην ένταξη των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.

▪ Ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας, με δωρεάν και ποιοτικά προγράμματα και υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού. Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις.

▪ Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες.

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου