Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

TΩΡΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή,
δε θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή!
ΤΩΡΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα, εργαζόμενες μητέρες, νέες και νέοι,

Η Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου είναι μία από τις 7 Κυριακές που εντάσσονται στις 32 Κυριακές που ψήφισε πρόσφατα η Κυβέρνηση, όπου τα καταστήματα του Ηρακλείου επιτρέπεται να είναι ανοιχτά, έπειτα και από απόφαση της Αντιπεριφέρειας Ηρακλείου. Από κοντά βρίσκεται και η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης που προωθεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων του εμπορίου.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες όχι μόνο για τη διατήρηση των 7 Κυριακών αλλά και για τη νομοθέτηση των 32 Κυριακών με πρόσχημα των τουρισμό, βάζοντας με αυτό τον τρόπο άλλο ένα λιθαράκι στην πλήρη απελευθέρωση που είναι απαίτηση των μονοπωλίων του κλάδου. Καθαρίζει όλη τη λάντζα που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και προχωρά την επίθεση ένα βήμα παραπέρα. Είναι η κυβέρνηση που αντί να την κατοχυρώσει νομοθετικά, την καταργεί, ανοίγοντας το δρόμο για δουλεία 7 ημέρες την εβδομάδα, υλοποιώντας και δικαιώνοντας τον διακαή πόθο του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου.

Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» που ετοιμάζει η Κυβέρνηση
για τους εμποροϋπάλληλους!

Σήμερα στον κλάδο του εμπορίου κυριαρχούν, με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων, η απλήρωτη υπερωριακή εργασία, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, τα ακανόνιστα ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, ρεπό που δεν δίνονται, οι συμβάσεις μιας ημέρας και οι δοκιμαστικές περιόδους χωρίς δικαιώματα, τα κακοπληρωμένα μαύρα ωρομίσθια, οι συμβάσεις ακόμα και 1 μέρας, κατώτατος και υποκατώτατος μισθός, εορταστικό ωράριο, Λευκές Νύχτες, BlackFriday or black everyday…

Πουλάμε καθημερινά, προϊόντα που δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε να τα έχουμε εμείς, περνάνε από τα χέρια μας κάθε μέρα χρήματα που δεν είναι ούτε το 1% του μισθού μας, αλλά μας λένε πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, γιατί το κλίμα στην επιχείρηση είναι καλό, γιατί αλλού είναι χειρότερα, γιατί αν θησαυρίζει ο εργοδότης θα συνεχίσει να πετάει ψίχουλα στον εργαζόμενο...

Το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση και που προκλητικά παρουσιάζει ως φιλεργατικό, αποτελεί στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, αφού στην πραγματικότητα ζούμε σε  εργασιακό Μεσαίωνα στον κλάδο, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δούλους των επιχειρηματιών ομίλων και των πολυεθνικών, χωρίς ωράρια και συλλογικές συμβάσεις.

Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας !

Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής υλοποιεί τις διαχρονικές απαιτήσεις των μονοπωλίων για βαθιές ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, μέγιστη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και μισθούς των 200 και 300 ευρώ.

Η Κυριακή αργία αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργησή της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων. Αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή. Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στην μητρότητα και στις γυναίκες που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία στο κλάδο.

Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, αλλά και όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή ημέρα ανάπαυσης για όλους.

Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους. Όσα μέτρα ξεκίνησαν από το εμπόριο, εξαπλώθηκαν σαν σπίθα σε κάθε κλάδο : ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ελαστικά ωράρια.

Στην περιοχή μας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ζητά από την περιφέρεια την επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων κατά δύο ώρες! Να δουλεύουμε δηλαδή ως τις 11 το βράδυ! Κάποια καταστήματα στο κέντρο, όπως τα Cosmos λειτουργούν ήδη παράνομα έως και μετά τις 10 το βράδυ, ενώ η αλυσίδα Public ετοιμάζεται να ανοίγει κάθε Κυριακή! Τι άλλο να περιμένουμε;;

Συνάδελφοι, το σωματείο μας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προσπάθησε με τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του να βάλει φρένο στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας : με προετοιμασία της απεργίας στις 16/7, με παρεμβάσεις στο Δ.Σ. της ΟΕΣΚ και την Αντιπεριφέρεια, με περιοδείες και ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς κ.α. Όμως, για να έχουν αποτελέσματα οι πρωτοβουλίες, χρειάζεται πιο μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, πιο δραστήρια ένταξη στη ζωή και στις πρωτοβουλίες του σωματείου! Αυτή είναι η δύναμή μας, η οργάνωσή μας.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να δυναμώσουμε των αγώνα απέναντι σε κάθε προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Τίποτα δεν κερδίσαμε με την αναμονή, με τη ανάθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας σε άλλους.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχει διέξοδο :
Ο δρόμος του οργανωμένου συλλογικού αγώνα μέσα από το σωματείο μας.

Συμπορευόμαστε με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους και 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

o        Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
o        Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
o        Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
o        Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.
o        Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
o        Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και όλων των μνημονίων που μειώνουν συντάξεις και παροχές.                    
x

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου