Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΚΔΑΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δεν έχει όρια το αντεργατικό ρεσιτάλ και η κοροϊδία της εταιρίας ανακύκλωσης Waste Solutions προς τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες δύο ολόκληρων νομών που κάνουν ανακύκλωση στο νησί.
Εδώ και περίπου 3 μήνες, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και διαπραγματεύσεις με την εταιρία για τη διασφάλιση του μισθού τους και των εργασιακών τους κεκτημένων, την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων, την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο. Υπενθυμίζουμε ότι, προτού περάσουμε σε κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι εξάντλησαν όλα τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης εκτός κινητοποιήσεων περνώντας σε κύκλο συναντήσεων με την εταιρία, τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κλπ.

Χθες 12/06/2017 η εταιρία ζήτησε συνάντηση με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου στην οποία και ανταποκριθήκαμε. Στο Γραφείο της εταιρίας δεν αντικρίσαμε τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρίας αλλά τον νέο προϊστάμενο – διευθυντή Ηρακλείου Κο Ζαγκότη, τον οποίο δεν είναι πρώτη φορά που τον συναντάμε. Είχε παραβρεθεί στην συνάντηση μεταξύ εταιρίας -εργαζομένων – Δήμου Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε την 28/03/2017 με τη διαφορά ότι εκείνη την ημέρα ήταν παρών σαν επιστημονικός συνεργάτης του Αντιδημάρχου Καθαριότητας κυρίου Μαμουλάκη και προσπαθούσε να «πείσει» τους εκπροσώπους των εργαζομένων να αποδεχθούν την πρόταση της εταιρίας και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, δηλαδή οι εργαζόμενοι να απεμπολήσουν τα δικαιώματά τους και να δεχτούν να ξεζουμίζονται ακόμα περισσότερο.

Αφού λοιπόν ο συγκεκριμένος προϊστάμενος πληρωνόταν τόσο καιρό για να μεταφέρει “τεχνογνωσία” στο Δήμο στο πως θα παίζει τον αντεργατικό του ρόλο, σήμερα έρχεται σαν προϊστάμενος να τον εφαρμόσει. Και τι δε μας είπε η εργοδοσία σήμερα μέσω του εκπροσώπου της.
·         Μας  είπε ότι το αίτημα των εργαζομένων για εργασία 6ώρες και 40 λεπτά το εξαήμερο (σύνολο 40ώρες την εβδομάδα) με τον ίδιο μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι, όπως είχαν κατακτήσει με τις προηγούμενες εργολαβίες, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό.
·         Μας είπε ότι οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση είναι οι πιο καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι της Ελλάδας (!!!), όταν δουλεύουν για ψίχουλα μέσα στη βρωμιά και τις σύριγγές χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά.
·         Καλούσε όλο το προηγούμενο διάστημα τους εργαζόμενους έναν - έναν στο γραφείο, παρακάμπτοντας την ΕΙΥΗ και τη σωματειακή επιτροπή, την ίδια ώρα που βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να τους αποσπάσει τις υπογραφές.  
·         Παραδέχτηκε ότι καλούσε τους εργαζόμενους να φτιάξουν άλλο σωματείο (ένα φαίνεται που να είναι στα μέτρα τους, να δέχεται τις προτάσεις της εργοδοσίας, να υπογράφουν ότι χρειάζεται για να συνεχίζεται αμέριμνα το ξεζούμισμα των εργαζομένων). Την απάντηση του βέβαια την πήρε από τους εργαζόμενους που πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις του και τον παρέπεμψαν στο σωματείο και τη σωματειακή επιτροπή για ότι θέλει σχετικά με τις εργασιακές και μισθολογικές τους σχέσεις.
·         Έφτασε μέχρι το σημείο να «τιμωρήσει» με εξωτερικές εργασίες όλη μέρα μέσα στον ήλιο τον πρόεδρο της σωματειακής επιτροπής και τον μέλος της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας επειδή στον έλεγχο που πραγματοποίησε το σώμα τεχνικής επιθεώρησης στο εργοστάσιο τόλμησαν να υποδείξουν στους επιθεωρητές προβλήματα και βλάβες στο εργοστάσιο που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία για τις ζωές των εργαζομένων.

Η στάση του συγκεκριμένου προϊσταμένου δεν μας ξαφνιάζει, άλλωστε είναι το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας που δεν διστάζει πουθενά προκειμένου να έχει το μέγιστο δυνατό κέρδος στις πλάτες των εργατών και των δημοτών. Βέβαια δεν μας ξαφνιάζει ούτε το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ήταν επιστημονικός συνεργάτης του αντιδημάρχου καθαριότητας και του Δήμου Ηρακλείου. Καλούμε το Δήμο Ηρακλείου να σταματήσει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να δίνει ευχολόγια την ίδια στιγμή που με τις πράξεις του υπονομεύει τον δίκαιο αγώνα των εργατών. Να συζητήσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σαν ξεχωριστό θέμα το θέμα των εργαζομένων και του ΚΔΑΥ.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία να εντείνουν την αλληλεγγύη τους προς τους συναδέλφους Ανακυκλωτές που δίνουν έναν αγώνα ανάκτησης των απωλειών τους και που ορθώνουν το ανάστημά τους, πλάι στο σωματείο τους, την ΕΙΥΗ, ενάντια στην εργοδοσία και τους σχεδιασμούς της, την ΕΕΑΑ, την κυβέρνηση και τους νόμους που επιτρέπουν στην εταιρία να συμπεριφέρεται έτσι αλλά και την τοπική διοίκηση για τη στάση που κρατάει.
 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου