Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΙΥΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ
την  ΤΕΤΑΡΤΗ  29  ΜΑΡΤΙΟΥ  στις  7:00μμ  στο  Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Συνάδελφοι- συναδέλφισσες εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ,
Κυβέρνηση και θεσμοί διαπραγματεύονται και συζητούν τόσο καιρό, όχι για τα δικά μας προβλήματα και τις δικές μας ανάγκες, αλλά για νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην Ελλάδα.
Ετοιμάζουν μεθοδικά, να στείλουν στους εργαζόμενους τον νέο “λογαριασμό” τον οποίο βαφτίζουν “αξιολόγηση”.
Αυτή η “αξιολόγηση” περιέχει νέα μείωση του αφορολογήτου ορίου, δηλαδή νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις,  παραπέρα χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και απελευθέρωση των απολύσεων, μεγαλύτερο χτύπημα στο ασφαλιστικό, απαγόρευση συνδικαλιστικής δράσης.

Αυτή η “αξιολόγηση” ήδη εφαρμόζεται στους χώρους εργασίας, σε κάθε κατάστημα, σε κάθε εμπορική επιχείρηση. Η εργοδοσία στο κλάδο μας εντείνει την επιθετικότητα της απέναντι μας. 
Αξιοποίησαν τον ανταγωνισμό στον κλάδο και τις εξελίξεις στο Μαρινόπουλο για να εντατικοποιήσουν τη δουλειά. Χρησιμοποίησαν την ανασφάλεια των συναδέλφων του Μαρινόπουλου προκειμένου να στοιχηθούν οι εργαζόμενοι πίσω από τα συμφέροντα του εργοδότη ''για να μην πάθουμε τα ίδια''. Μόλις η εταιρεία METRO εξαγόρασε το ΒΕΡΟΠΟΥΛΟ, οι εργαζόμενοι στο ΒΕΡΟΠΟΥΛΟ μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε ενοικιαζόμενους. Στις αποθήκες ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ που τροφοδοτούν τα καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, οι εργαζόμενοι  δουλεύουν μέσω δουλεμπορικού γραφείου, το οποίο  παρέχει στους εργοδότες, εργαζόμενους, χωρίς “κόστος” εργαζόμενου, χωρίς κανένα δικαίωμα. Αξιοποίησαν όλους τους αντεργατικούς νόμους για να ρίξουν τους μισθούς, να γενικευθούν τα 4ώρα, τα 6ώρα, η εκ περιτροπής εργασία, η απληρωσιά, η κατάργηση των ρεπό και συνολικά δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αίμα απ' την εργατική τάξη. Συνεχίζεται ο απαράδεκτος διαχωρισμός σε εργαζόμενους άνω και κάτω των 25 ετών.
Σε όποιο χώρο δουλειάς τηρείται η εργατική νομοθεσία απαιτούν σε αντάλλαγμα, σιγή νεκροταφείου και υποταγή στον ''καλό'' εργοδότη.


Συνάδελφοι, κανείς “σωτήρας” δε θα μας λύσει το πρόβλημα.
Η ανάθεση της λύσης των προβλημάτων μας σε καλές κυβερνήσεις ή καλούς εργοδότες έφερε μόνο απογοήτευση. Η απογοήτευση αυτή εκφράστηκε και με την άποψη πως οι αγώνες δεν φέρνουν τίποτα και πως όλα είναι μάταια, χαμήλωσαν οι απαιτήσεις, έπεσαν οι διαθέσεις κυριάρχησε η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία, η λογική της υποταγής στα συμφέροντα του εργοδότη.
Κι έτσι η  επίθεση στα δικαιώματά μας συνεχίστηκε ενιαία και συνολικά από τους μεγαλέμπορους των σούπερ μάρκετ.
Οι εργαζόμενοι πρέπει πιο απαιτητικά, πιο μαχητικά να συμμετέχουμε στο σωματείο μας, να συμβάλλουμε στην ανασύνταξη του κινήματος, για τους νέους αγώνες που θα δώσουμε, για δουλειά με δικαιώματα για τη ζωή που μας αξίζει, για εμάς και τις οικογένειές μας.
Συνάδελφοι - συναδέλφισσες εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ,
Ο ανταγωνισμός τους είναι αυτός που οδηγεί σε κρίση. Κρίση που οδηγεί σε αναδιανομή της ''πίτας'', σε κλεισίματα επιχειρήσεων κυρίως μικρών και μικρομεσαίων, αλλά και μεγαλύτερων. Συγχωνεύσεις, εξαγορές, αλλαγές στην κατάταξη και πρωτοκαθεδρία στον κλάδο.
Πως επιδρούν όλα  αυτά  στη ζωή μας; Πόσο επιδεινώθηκε η ζωή μας ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης; 
Εκείνοι που έχουν το κεφάλαιο θέλουν να ξεφορτωθούν το κόστος για την ασφάλιση του εργαζομένου. Καταχρέωσαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, καταλήστεψαν τα αποθεματικά τους από τις εισφορές των εργαζομένων, τζόγαραν τα λεφτά των εργαζομένων στο Χρηματιστήριο και τώρα μας λένε ότι δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και ετοιμάζουν νέες περικοπές σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Θέλουν πιο φτηνά εργατικά χέρια και ευέλικτους στα ωράρια, χωρίς δικαιώματα, γι΄αυτό ζητάνε αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, για να δυσκολέψουν τη λειτουργία των σωματείων αλλά και την προκήρυξη της απεργίας. Οι ανάγκες μας είναι κόστος γι΄αυτούς. Στις στάχτες των δικαιωμάτων μας χτίζουν την ανάκαμψή τους.
Η απάντηση μας είναι η οργάνωση στο σωματείο μας, η ενεργή συμμετοχή μας, η διεκδίκηση της ζωής που αξίζουμε, η αντεπίθεσή μας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·       Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
·       Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ
• Κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
• Κατοχύρωση της κλαδικής σύμβασης των εμποροϋπαλλήλων με 918 βασικό μισθό,
5ημερο-8ωρο-40ωρο, με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο
• Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας & μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου
• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας
• Ακύρωση όλων των νόμων που επηρεάζουν τις συλλογικές συμβάσεις
• Προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
• Να μπει φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων, να πληρώσουν οι βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές 
·       Κατάργηση του διαχωρισμού των εργαζομένων σε άνω και κάτω των 25 ετών

Κανένας εργαζόμενος να μην είναι μόνος του στην πάλη για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Κανένας εργαζόμενος μόνος του απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία.
 Με τη δύναμή μας και τους αγώνες μας μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση.
Κανένας εργαζόμενος να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια!
Ισχυροποιούμε το σωματείο μας, οργανώνουμε την απάντησή μας.
Η αισιοδοξία έρχεται μέσα από τη δράση.
Τίποτα ποτέ δεν χαρίστηκε, όλα κατακτήθηκαν με αγώνες!


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ
Την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 7.00μμ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου