Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

8η Μάρτη : Παγκόσμια μέρα για την χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας Τιμάμε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σας καλεί στην εκδήλωση τιμής της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ), 
το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα της παλιάς Λαχαναγοράς. 
Φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από τον αγώνα των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857, τη μέρα που οι γυναίκες σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία, ζητώντας «δεκάωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών», αφού δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα, με μισθούς σημαντικά μικρότερους  απ΄ των ανδρών, πολύωρη δουλειά σε ανθυγιεινές συνθήκες, που κλόνιζε την υγεία τους.
Χτυπήθηκαν από την αστυνομία και η μέρα βάφτηκε από το αίμα τους…
Ο αγώνας τους μας εμπνέει και μας δείχνει σήμερα το δρόμο να αντιπαλέψουμε την εκμετάλλευση των εργοδοτών και να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Να προτάξουμε τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, να σηκώσουμε τη φωνή και τη γροθιά μας, να μη βιώνουμε πια εργασιακό μεσαίωνα, να μην επιτρέπουμε το ανελέητο χτύπημα των δικαιωμάτων μας στην εργασία, τη μητρότητα, τον ελεύθερο χρόνο μας. Να βάλουμε φρένο στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων, που χτίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στα ερείπια των δικών μας δικαιωμάτων.
Έχει  περάσει πάνω από ενάμιση αιώνας αλλά παραμένει το ίδιο συμπέρασμα αναλλοίωτο και σήμερα : Η  γυναικεία εργασία αξιοποιείται από τους εργοδότες για την ανάπτυξη των κερδών τους, οι μεγαλέμποροι ακόμα και μέσα στη κρίση γιγαντώνουν τα κέρδη τους, από την εκμετάλλευσή μας, από τη δουλειά μας. Οι εργαζόμενες στα εμπορικά μαγαζιά αποτελούν φτηνή και αναλώσιμη εργατική δύναμη. Μέσα στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα ζούμε στον πετσί μας την εκμετάλλευση, την εντατικοποίηση της εργασίας με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, τους άθλιους  μισθούς, τη στέρηση του ελεύθερου χρόνου, δουλεύουμε ακόμα και τις Κυριακές. Οι εργοδότες μας θέλουν 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεση της επιχείρησης χωρίς κανένα δικαίωμα. Φοβόμαστε να κάνουμε οικογένεια γιατί αποτελεί λόγο απόλυσης, να αρρωστήσουμε, να πάρουμε  γονική άδεια ακόμα και το ρεπό δίνεται όποτε θέλει και αν θέλει ο εργοδότης. Συχνά απολύουν συναδέλφισσες γιατί έκλεισαν τα 25ο έτη και έχουν παραπάνω ψίχουλα για μισθολογικές απολαβές, απολύουν όσες έχουν προϋπηρεσία και κάποια εναπομείναντα δικαιώματα. 
Η γυναίκα παραμένει διπλά εκμεταλλευόμενη, αυτή η εκμετάλλευση την πιέζει, την πνίγει, την ταπεινώνει.  Κάτω από το σύνθημα περί ισότητας των δύο φύλλων, αφαιρούνται η μια μετά την άλλη όσες θετικές κατακτήσεις είχε  το εργατικό και γυναικείο κίνημα.Η πολιτική της Ε.Ε, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, θέλουν με ατομική ευθύνη του καθένα μας να καλύψουμε όλα όσα μέχρι χθες είχαν με αγώνες κατακτηθεί και μας παρέχονταν ως κοινωνική μέριμνα. Καταργούν κάθε κοινωνική υπηρεσία και παροχή, κόβουν επιδόματα, όπως της μητρότητας, προωθούν την ιδιωτικοποίηση των παροχών υγείας, των παιδικών σταθμών, των κοινωνικών υπηρεσιών που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης, των Δήμων και Περιφερειών. Υλοποιούν την πολιτική που υπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Θέλουν την απαλλαγή του κράτους από κάθε υποχρέωση ώστε το κράτος να ενισχύει τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Σήμερα τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια. Μαστίζονται από την ανεργία και την αβεβαιότητα στην εργασία. Οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν επαρκούν για να στηρίξουν τις ανάγκες  της νέας  μητέρας, του μικρού  παιδιού.
Σήμερα στερούμαστε τον ελεύθερο χρόνο, ενώ καθημερινά πέφτει σε εμάς το βάρος της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων.
Συναδέλφισσες, στις μέρες μας η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα & λιγότερες ώρες εργασίας.
Μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα να αξιοποιούμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας σε δραστηριότητες με βάση τα ενδιαφέροντα μας, να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας.
Μπορεί να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες μας, με γενικευμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας της μητρότητας, αλλά και τις ανάγκες της οικογένειας με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.
Σήμερα η τεχνολογική εξέλιξη επιτρέπει να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων γυναικών στους χώρους δουλειάς.
Το δικαίωμα στην εργασία δεν μπορεί να έρχεται σε αντιπαράθεση με τη μητρότητα.
Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε με την ζωή που μας επιβάλουν. Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε να ζούμε όπως πριν 150 χρόνια για χάρη της ανταγωνιστικότητας, της λεγόμενης ανάπτυξης των επιχειρήσεων ή να επωμιζόμαστε τα βάρη της κρίσης των εργοδοτών. Είναι ψέματα πως με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε την δουλειά μας, τον μισθό μας, το μεγάλωμα των παιδιών μας, έχουμε πείρα πια! Όλα αυτά μας έφεραν, απολύσεις, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τις Λευκές Νύχτες, τα εξαήμερα, την κατάργηση των κλαδικών μας συμβάσεων και τόσα άλλα που βιώνουμε καθημερινά.
Αυτήν την ενιαία επίθεση στα δικαιώματα μας από κυβέρνηση, Ε.Ε., εργοδοσία, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ενιαία και οργανωμένα, για αυτό και είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, η οργάνωση μας, η συλλογική μας δράση, η αλληλεγγύη μας, η συσπείρωση μας στο κλαδικό σωματείο, στην Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.  
Με την οργάνωση μας στο σωματείο μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στα αντεργατικά μέτρα να διεκδικήσουμε την ανάκληση των απωλειών μας, να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας.
Η συμμετοχή περισσότερων γυναικών, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία στον κλάδο, θα δώσει νέα ώθηση, θα δυναμώσει τη διεκδίκηση μας για κλαδική σύμβαση εργασίας με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.
Καλούμε όλες τις γυναίκες να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε:
- Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων    ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
- Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας.
- Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων  που απελευθερώνουν το ωράριο.
-Να σταματήσει  η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία.
-Αποκλειστικά Δημόσια, Κοινωνική Ασφάλιση. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων
Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σας καλεί στην εκδήλωση τιμής της ΟΓΕ το Σάββατο 11/3, 6μ.μ. αίθουσα παλιάς Λαχαναγοράς
και στην Τακτική Γενική Συνέλευση του σωματείου μας,

την Τετάρτη 29/3, 6:30μμ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου