Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Μόνιμη και Σταθερή Δουλειά για όλους
Νομοθετική Κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας 
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για την κάλυψη των αναγκών μας

Την Κυριακή στις 15 Γενάρη με πρόσχημα το άνοιγμα της εκπτωτικής περιόδου οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου καλούνται για μια ακόμα Κυριακή να θυσιάσουν κάθε δικαίωμα στην ανάπαυση, τον ελεύθερο χρόνο, μακριά από τα παιδιά τους, την οικογένειά, τους φίλους, μακριά από το σταθερό ωράριο, συνολικά στην δουλειά με δικαιώματα για τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών. 
Ο κόσμος έχει χρόνο να ψωνίσει τις καθημερινές, λεφτά δεν έχει! Και αφού -με βάση τις μελέτες- τα μαγαζιά δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους τις Κυριακές, γιατί άραγε επιμένουν να ανοίγουν τις Κυριακές;;; 
Η εργασία την Κυριακή είναι άλλο ένα μέτρο που ενισχύει τα μονοπώλια του κλάδου και μόνο!!! 
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι αντίθετα με αυτά της πλειοψηφίας των εργαζομένων! Καταργεί στην πράξη μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος : την κατοχύρωση της Κυριακής ως μέρα ανάπαυσης, ελεύθερου χρόνου, οικογενειακής, κοινωνικής δραστηριότητας για όλους τους εργαζόμενους. Η Κυριακή είναι η μέρα που ανήκει στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες, οι οποίοι στερούνται το δικαίωμα να απαιτήσουν την εργασία των εργαζομένων, παρά μόνο με πολλαπλάσια αμοιβή και επιπλέον μέρα ξεκούρασης. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  επιταχύνει τις διαδικασίες του κλεισίματος της 2ης αξιολόγησης ενώ παράλληλα στα σκαριά βρίσκεται η υπογραφή του 4ουμνημονίου. Στόχος τους είναι η ενίσχυση της εργασιακής ζούγκλας που διαμορφώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια με ακόμα πιο σκληρά αντεργατικά- αντιλαικά  μέτρα σαρώνοντας ότι έχει απομείνει όρθιο. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται: Όλα για το μεγάλο κεφάλαιο, μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων. Είναι ξεκάθαρο πως είναι πιστός ακόλουθος των εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκείνων που δίνουν τις κατευθύνσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα. Δήμος & Περιφέρεια δεν λένε κουβέντα για τις Κυριακές και μάλιστα προωθούν διάφορα σχέδια τουριστικής πόλης που συμβάλουν στην κατάργηση κάθε ωραρίου. 

         Στις γιορτές που μόλις πέρασαν ζήτησαν να δουλέψουμε εξαντλητικά ωράρια, 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό. Μας καλούν να δουλέψουμε από τα χαράματα μέχρι αργά το βράδυ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας ακόμα και τις Κυριακές. Εισάγουν νέες μορφές, όπως BLACKFRIDAY, Λευκές &κόκκινες Νύχτες, ενώ επιβουλεύονται την κατάργηση των κατ’έθιμον αργιών της Καθ.Δευτέρας και στις 2/1. 
           Οι εργαζόμενοι έχουμε υποστεί άγρια επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα. Μισθοί, συμβάσεις, ωράρια, εργασιακές σχέσεις καθημερινά καταπατώνται για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των μεγαλεμπόρων. Οι μισθοί δεν αρκούν για την επιβίωση...  Άγρια φορολογία, χαράτσια, ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές σε παιδεία, υγεία επιδεινώνουν περαιτέρω το βιοτικό μας επίπεδο. Χαρίζουν τζάμπα εργασία στους εργοδότες με το απαράδεκτο μέτρο που ανακυκλώνει την ανεργία και χτυπά τους κλαδικούς μισθούς, την αλλαγή στο επίδομα ανεργίας που δικαιούται ο απολυμένος, ντύνοντας το με το επιχείρημα τάχα της καταπολέμησης της ανεργίας! Θεσπίζουν τον υποκατώτατο μισθό και τις 2ωρες και 3ωρες συμβάσεις για να κουκουλώσουν την ανεργία που διαρκώς αυξάνεται! 
        Πουλάμε καθημερινά προϊόντα που δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε να τα έχουμε εμείς, περνάνε από τα χέρια μας κάθε μέρα χρήματα που δεν είναι ούτε το 1%του μισθού μας, αλλά μας λένε πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, γιατί το κλίμα στην επιχείρηση είναι καλό, γιατί αλλού είναι χειρότερα, γιατί αν θησαυρίζει ο εργοδότης θα συνεχίσει να πετάει ψίχουλα στον εργαζόμενο... Βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες, όλοι αυτοί που δεν ξέρουν τι έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους, διατάζουν τους άνεργους, τους μερικά απασχολούμενους, τους απλήρωτους και κακοπληρωμένους, να ανέχονται και να μην αντιδρούν! Η ζωή μας κάθε μέρα κάνει άλματα προς τα πίσω για να αυξάνονται τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων. Οι μεγαλοεργοδότες και οι πολυεθνικές του κλάδου έχοντας μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους, κάνουν σμπαράλια κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, την ίδια τη ζωή μας. Το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους έχουν εξασφαλίσει προηγούμενες και η τωρινή κυβέρνηση, με επιστέγασμα την απουσία Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τους έχει λύσει τα χέρια για την ένταση της εκμετάλλευσης χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.
               Συνάδελφοι, αν δεν καταλάβουμε ποια είναι η αιτία για όλα αυτά τα βάσανα που ζούμε καθημερινά, δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στο ποια είναι η θεραπεία, να δούμε ποια είναι η αιτία που τόσοι εργαζόμενοι σε μια σειρά επιχειρήσεις μένουν απλήρωτοι, βγαίνουν στην ανεργία, χάνουν τα δικαιώματά τους, εξαθλιώνονται, ζουν στην ανασφάλεια, ενώ από την άλλη μια χούφτα μεγαλοεργοδότες ζουν με αμύθητα πλούτη, βγαλμένα από τον κόπο και τον ιδρώτα μας. Παραδείγματα πολλά: ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΦΩΚΑΣ κ.α… 
Υπάρχει λύση! Υπάρχει διέξοδος και αυτός είναι ο άλλος τρόπος ανάπτυξης που μπορούν να επιβάλλουν οι εργαζόμενοι οργανωμένοι μέσα από τα Σωματεία τους, 
Να πετάξουν έξω από τα συνδικάτα τα τσιράκια της εργοδοσίας&της κυβέρνησης και αναπτύξουν συμμαχία με τους αυταπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους που πλήττονται από αυτή την πολιτική. 
Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί όλους τους συναδέλφους να γραφτούν στο σωματείο τους. Για να γίνει το σωματείο πιο δυνατό, να μπορεί να παλεύει από καλύτερη θέση.
Να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα, εστίες αντίστασης σε όλους τους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Να προετοιμαστούμε για τη νέα επίθεση που ετοιμάζουν στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.
Να παλέψουμε για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των δικαιωμάτων που μας έκοψαν. Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας και την αλληλεγγύη μας.
Όλοι για έναν και ένας για όλους!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν στο σωματείο,  να γίνουν δραστήρια μέλη.
Οργανώνουμε τον αγώνα μας συλλογικά, με αλληλοϋποστήριξη και  αλληλεγγύη.
Απαιτούμε:
•  Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751€, κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,  επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. 
•  Κατοχύρωση της κλαδικής σύμβασης των εμποροϋπαλλήλων με 918€ βασικό μισθό, 5ημερο-8ωρο-40ωρο, με μόνιμη και σταθερή εργασία, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
•   Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας & μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
•  Ακύρωση όλων των νόμων που επηρεάζουν τις συλλογικές συμβάσεις.
•  Επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων. 
•  Προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας. 
•  Φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων, να πληρώσουν οι βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές. 
Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς !

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου