Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

1886 – 2016 : 130 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ συνεχίζουμε ενάντια στην καπιταλιστική σκλαβιά, τον πόλεμο, την ανεργία, τη φτώχεια Όλοι την Κυριακή 8 Μάη στην Πρωτομαγιάτικη Απεργία 10:00πμ στην Πλ.Ελευθερίας


Συνάδελφοι,  συναδέλφισσες,
Η Ένωση ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου τιμά την εργατική πρωτομαγιά, τους εργάτες και τις εργάτριες που αγωνίστηκαν και θυσίασαν την ζωή τους για την εργατική τάξη, για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Η Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης για τους αγώνες των εργαζομένων. Τιμάμε τους αγώνες του 1886 στο Σικάγο, όπου οι εργάτες ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρη δουλειά με δικαιώματα, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 1936 που διαδήλωσαν ζητώντας 8ωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση για τα θύματα εργατικών ατυχημάτων.
Τιμάμε τους αδελφούς Χρήστο και Κώστα Χατζηγεωργίου που εκτελέστηκαν στο Ηράκλειο στη διάρκεια διαδήλωσης για την απελευθέρωση του τότε προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στρατή Περγαλίδη, που είχε φυλακιστεί κατά την διάρκεια της απεργίας των τυπογράφων.
Για αυτά τα αιτήματα πάλεψαν και φυλακίστηκαν οι 200 της Καισαριανής που εκτελέστηκαν την 1η Μάη του 1944 από τους Γερμανούς.  Ένας από αυτούς ήταν και ο πρόεδρος του σωματείου μας, ο Ναπολέων Σουκατζίδης, που δεν δέχθηκε να πεθάνει κάποιος άλλος στη θέση του και ο ίδιος να γλιτώσει και εκτελέστηκε με τους υπόλοιπους 199 κρατούμενους.
Από όλους αυτούς τους μεγάλους ήρωες και τους αγώνες από το Σικάγο ως την Καισαριανή και από κάθε γωνία της γης ως το Ηράκλειο παίρνουμε θάρρος, ελπίδα πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, κουράγιο για να συνεχίσουμε και να σηκώσουμε το ανάστημά μας, όχι μόνο για να κρατήσουμε τα όποια δικαιώματα μας έχουν απομείνει αλλά για να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,
Στη φετινή Πρωτομαγιά δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας, την απόφασή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, δεν θα υποδεχτούμε με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση τα νέα μνημόνια όπως και να τα ονομάσουν, τα νέα δεινά στη ζωή μας για τα κέρδη των μονοπωλίων.  Το Ασφαλιστικό είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, αφορά τη ζωή μας. Καλούμε τους συναδέλφους σε ξεσηκωμό για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα. Δεν επιτρέπεται να λείπει κανείς από αυτήν τη μάχη.
 Η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ταυτίστηκε πλήρως με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, υλοποιώντας την πολιτική που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα, δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο "νόμος-λαιμητόμος" που του απέδωσαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε καλά τι θα πει να μην ισχύει το 8ωρο, η Κυριακάτικη Αργία, η ασφάλεια, βιώνουμε καθημερινά απολύσεις, μειώσεις μισθών, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας,  ενοικίαση εργαζομένων, την δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα, την εντατικοποίηση, την απληρωσιά, τον εκβιασμό της απόλυσης&της ανεργίας, την ένταση της εντατικοποίησης σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων για την εξασφάλιση των κερδών τους και την κυριαρχία τους στην αγορά, όπου οι λιγότερο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, αφού πρώτα έχουν «ξεζουμίσει» και εξαθλιώσει τους εργαζόμενους, είτε κατεβάζουν ρολά, είτε εξαγοράζονται από άλλες μεγαλύτερες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνάδελφοι στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, οι οποίοι όπως πλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια την ανάπτυξη της εταιρείας, με αιματηρές θυσίες (μετατροπή των συμβάσεων από 8ωρους σε ωρομίσθιους, μειώσεις μισθών 20%-37%, απαίτηση της εργοδοσίας να συνεισφέρουν με «χάρισμα» ένα μισθό στην προσπάθεια της εταιρείας να αναδιαρθρώσει τα δάνεια της από τις τράπεζες), πληρώνουν τώρα την μείωση των κερδών : η εταιρεία έβαλε λουκέτο ενώ δεν τους έχει απολύσει, με αποτέλεσμα να  βρίσκονται χωρίς δουλειά, να μη δικαιούνται καν αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας.
Οι νόμοι του καπιταλισμού είναι αδυσώπητοι. Είναι χαμένος όποιος εργαζόμενος νομίζει ότι εξασφαλίζει τη δουλειά&τα δικαιώματα του, αν δέχεται να βάζει πλάτη για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του ο οποιοσδήποτε εργοδότης, πιστεύοντας ότι έτσι διασφαλίζεται& το δικό του μεροκάματο.
Για την «υγιή επιχειρηματικότητα», την ανάπτυξη, τον ανταγωνισμό, την μείωση του «εργατικού κόστους» και την κερδοφορία των επιχειρηματιών, μεγαλοεργοδοσία –Κυβέρνηση-ΕΕ, ετοιμάζουν βαρύ πλήγμα στο ασφαλιστικό που μας αγγίζει όλους και δυσβάστακτη φορολογία.
Το νέο ασφαλιστικό χτυπά κυρίως τους εργαζόμενους που βρίσκονται στους σημερινούς άθλιους μισθούς των 586€ &511€, καταργείται η σημερινή σύνταξη των 486€, αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και ταυτόχρονα γίνεται επανυπολογισμός με μείωση βεβαίως των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Η εργατική λαϊκή οικογένεια θα πληρώνει δυσβάστακτους φόρους, ΦΠΑ 24%, 3 δις ευρώ τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η μεγαλοεργοδοσία-Κυβέρνηση-ΕΕ. Την ίδια στιγμή φοροαπαλλάσσουν με τροπολογίες βιομηχάνους, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες.  
Και τα μέτρα δεν είναι προσωρινά, ούτε είναι τα τελευταία!
Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα. Είναι ώρα να στείλουμε πιο δυνατό το μήνυμα:
«Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο, να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία»
Απαιτούμε: Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Απειθαρχία στις συνθήκες της ΕΕ, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε «αποθήκη ψυχών». Άσυλο στους πρόσφυγες και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς. Καμία Κυριακή για δουλειά! Η Κυριακή ανήκει σε εμάς και τις οικογένειές μας !

ΟΛΟΙ την ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΗ στην ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
10:00π.μ. στην Πλ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
και κορυφώνουμε τη δράση ΜΕ 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
1η μέρα της απεργίας στις 10.00 πμ στην Πλατεία Ελευθερίας
& 2η μέρα στις 11.00πμ στην Πλατεία Ελευθερίας σε παγκρήτια συγκέντρωση

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου