Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Το εργοστάσιο της Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο, που επεξεργάζεται ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία συλλέγουν οι Δήμοι των Νομών Ηράκλειου και Λασιθίου, άλλαξε εργολάβο στις 1-11-2015. Τη νέα εργολαβία ανέλαβε η επιχείρηση Waste Solutions Α. Ε, με έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής.
Όπως έχουμε αναδείξει και τις προηγούμενες ημέρες, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση της επιχείρησης με τους εκπροσώπους μας και συμφωνήσαμε από κοινού ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλοι με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις, η επιχείρηση αθέτησε την συμφωνία.

Έτσι από την Κυριακή παίρνει συνεντεύξεις από ανέργους και τους ζητάει να δουλέψουν μέσα στα σκουπίδια, στις αρρώστιες και τη βρωμιά για 600€ και 490€, χωρίς δικαιώματα, χωρίς Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα. Είναι ξεκάθαρο ότι η επιχείρηση θέλει να μας ξεφορτωθεί γιατί με τους αγώνες μας έχουμε κατακτήσει :
-  όλοι οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να δουλεύουν, όποιος εργολάβος κι αν πήρε το εργοστάσιο και μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει 4 φορές.
-  Με τον πολύημερο απεργιακό αγώνα μας το 2012 καταφέραμε να κρατήσουμε το μισθό μας στα επίπεδα που όριζαν οι συλλογικές συμβάσεις μας, 7ωρο ωράριο λόγω της ανθυγιεινής εργασίας, Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα και όταν χρειαζόταν να γίνουν υπερωρίες να τις πληρωνόμαστε.
-  Έχουμε μια σωματειακή επιτροπή που ενώνει όλους τους εργαζόμενους και οργανώνει μαζί με το σωματείο μας την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου τον αγώνα μας. Έχουμε αποτρέψει απολύσεις, αλλαγές εργασιακών σχέσεων, κλπ. Με επιτροπή για την Υγιεινή και Ασφάλεια παλεύουμε να αλλάξουν οι απαράδεκτες συνθήκες μέσα στο εργοστάσιο.
Αυτές τις κατακτήσεις μας αλλά και την ενότητα μας θέλει να σπάσει η νέα εργοδοσία που χρησιμοποίησε μηνύσεις που έκανε εχθές κατά αγνώστων και προσπάθησε με τη συνοδεία της αστυνομίας να βάλει μέσα άνεργους εργάτες για δουλειά οι οποίοι έδωσαν μαθήματα συναδελφικής αλληλεγγύης και δεν μπήκαν, αλλά έμειναν έξω και μας συμπαραστάθηκαν. Είναι συγκινητικά τα λόγια τους: «σας συμπαραστεκόμαστε» «είμαι άνεργος 3 χρόνια αλλά δεν μπαίνω μέσα να δουλέψω για ψίχουλα και να βρεθώ απέναντι σας».
Δεν πέρασε η προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει τους πάμφτωχους να τσακώνονται με τους φτωχούς για ψίχουλα σε τόσο άθλιες συνθήκες δουλειάς!
Όμως είναι φανερό ότι είναι αδίστακτοι!! Γιαυτό δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για το αυτονόητο: τη δουλειά και τη ζωή μας. Την αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους! Δεν τρομάζουμε και δεν υποχωρούμε!
Χθες κάναμε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου και αποσπάσαμε ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα για την επαναπρόσληψη μας. Όμως η ευθύνη για την κατάσταση αυτή, για την εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία, πέφτει πάνω τόσο στο Δήμο Ηρακλείου που σε οικόπεδο των δημοτών του χτίστηκε το εργοστάσιο και που οι δημότες πληρώνουν την αποκομιδή και εναπόθεση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στον εργολάβο τσάμπα, όσο και στους υπόλοιπους Δήμους, στην Περιφέρεια αλλά και στην κυβέρνηση! Για ότι συμβεί υπεύθυνοι θα είναι αυτοί αν αφήσουν τον εργολάβο να κάνει ότι θέλει και όπως το θέλει!
Επίσης, επειδή διάφορα δημοσιεύματα ρίχνουν την ευθύνη μη λειτουργίας του εργοστασίου στους εργαζόμενους από χθες, να ενημερώσουμε ότι με ευθύνη του εργολάβου παραμένει κλειστό και δεν δέχεται απορρίμματα.
Τέλος, καλούμε τα σωματεία, τους φορείς να μας συμπαρασταθούν με αποφάσεις, ψηφίσματα και την παρουσία τους έξω από το εργοστάσιο της Ανακύκλωσης που θα μείνουμε όσο χρειαστεί! Ευχαριστούμε όσους φορείς και σωματεία ήδη έχουν πάρει αποφάσεις συμπαράστασης και συνεχίζουν..
Ο αγώνας μας είναι κοινός: για ζωή και δουλειά με δικαιώματα γιατί δεν είμαστε δούλοι!
Δύναμη μας είναι η ενότητα των εργαζομένων!

Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων Ανακύκλωσης

της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου 

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου