Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την απόφαση της εταιρίας Creta Eco Fhoenix  που διαχειρίζεται το εργοστάσιο της Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο.

Χθες 17/3/2015 κάλεσε εργαζόμενη του εργοστασίου που βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια , να προσέλθει στο εργοστάσιο όπου ανακοινώθηκε η απόλυση της.

Ο λόγος ; Ότι “θα αργήσει να γυρίσει στην εργασία της και η απουσία της δεν βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου.”


Στην παρέμβαση του σωματείου μας  που πραγματοποιήθηκε 18/3/2015 στην εργοδότρια ακουστήκαν και αλλά μαργαριτάρια όπως ότι “χάρη της γίνεται που την κράτησα τόσο καιρό”, “όταν γίνει καλά ας έρθει από εδώ να την εξετάσει και ο δικός μας γιατρός και βλέπουμε” και ότι “είναι νόμιμο , είναι και ηθικό.”

Τι θέλει λοιπόν η εργοδοσία; Θέλει εργαζόμενους να τους ξεζουμίζει στη δουλειά και όταν σακατευτούν πλέον και δεν μπορούν να δουλέψουν άλλο για να αυγατίζει τα κέρδη της εργοδοσίας, να την πετάει στον καιάδα της ανεργίας.

Το “όταν γίνει καλά ας έρθει από εδώ να την εξετάσει και ο δικός μας γιατρός και βλέπουμε” αποτελεί  χείριστη αντιμετώπιση ανθρώπου και παραπέμπει σε άλλες εποχές. Εποχές που δεν υπήρχε κοινωνική ασφάλιση, εργατικές ασθένειες, εργασιακά δικαιώματα, εποχές που ο εργοδότης απασχολούσε όποτε ήθελε τον εργαζόμενο για όσο ήθελε.

Ξεχνάει η εργοδοσία πως καθημερινά, μέσα στα σκουπίδια, στης σύριγγες και τα πτώματα ζώων, φορτωμένοι  στην πλειοψηφία τους με μυοσκελετικά προβλήματα και αρρώστιες όπως ηπατίτιδα, οι εργαζόμενοι στην Ανακύκλωση βγάζουν  τον μισθό τους και ταυτόχρονα το δικό της παντεσπάνι.

Νόμιμο και ηθικό ονομάζει η εργοδοσία, να απολύεται μία εργαζόμενη μάνα επειδή τόλμησε να πάθει σοβαρή ζημιά στην σπονδυλική της στήλη και να χρειαστεί εγχείρηση. Μάλιστα σε μία επιχείρηση που από τη φύση της εργασίας, οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να σκύβουν συνέχεια μπροστά στην κορδέλα της διαλογής.

Το σωματείο μας και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της ανακύκλωσης δεν θα  αφήσουν να περάσει αυτή η απόλυση. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα , θα κινητοποιήσουμε γη και θάλασσα, γιατί νόμιμο και ηθικό είναι το δίκιο εκείνου που παράγει τον πλούτο με τον μόχθο του, η ζωή με δικαιώματα και όχι ο σύγχρονος μεσαίωνας .

Καλούμε τον δήμο Ηρακλείου να πάρει θέση καθώς  συνεργάζεται μαζί της για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Καλούμε όλα τα σωματεία και φορείς του νομού μας να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να στηρίξουν των αγώνα των εργαζομένων για άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέφισσας. 


Η ΕΙΥΗ και οι εργαζόμενοι στην Ανακύκλωση ξεκινάνε αγώνα , με 4ωρη στάση εργασίας την παρασκευή 20/3/2015 για την δικαίωση της συναδέλφου , απαιτούν , εδώ και τώρα την ανάκληση της απόλυσης .

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου