Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ

Εργαζόμενοι – Εργαζόμενες στο Εμπόριο, τις Υπηρεσίες, την Καθαριότητα,
Παρά το γεγονός ότι εδώ και μία εβδομάδα έχουμε αλλαγή στη κυβέρνηση και μάλιστα με αριστερό πρόσημο όπως προσδιορίζεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν βλέπουμε ούτε τους εργαζόμενους να ασκούν εξουσία, ούτε να κρατάν τα κλειδιά της οικονομίας όπως μας έλεγαν.

Αντίθετα, οι ίδιοι εργοστασιάρχες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ, που κερδίζουν αμέτρητα κέρδη από τη δική μας τη δουλειά όλα αυτά τα χρόνια, αυτοί εξακολουθούν να θησαυρίζουν και μάλιστα με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις.

Να θυμίσουμε σε αυτούς που προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι από το 2009 οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, τις υπηρεσίες, τα γραφεία και τα εργοστάσια έχουν δει το μισθό τους να συρρικνώνεται έως και 60%, είτε με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων,  με την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που κυριαρχούν, την εκ περιτροπής εργασία, τα voucher κ.α.
Υπενθυμίζουμε ότι η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25% και στο 50% για τους νέους τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχουν μόνο οι καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών αλλά δεκάδες χιλιάδες καθαρίστριες, και εργαζόμενοι στις εταιρίες φύλαξης που εργάζονται στα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία με συμβάσεις έργου χωρίς κανένα κατοχυρωμένο εργασιακό δικαίωμα, με μισθούς πείνας, πολλές φορές απλήρωτοι, όμηροι της μη ανανέωσης της επόμενης σύμβασης.

Για αυτά η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σφυρίζει αδιάφορα, γιατί δεν χωράνε στο επικοινωνιακό της προφίλ αλλά ούτε και στις δεσμεύσεις της προς την Ε.Ε και το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

Μα καλά, θα μας πουν οι καλοπροαίρετοι, είναι νωρίς ακόμη, κάντε υπομονή, δώστε χρόνο, ήδη έχει εξαγγείλει την επαναφορά του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ στα 751 και την ακύρωση του νόμου για της 7 Κυριακές.
Αξίζει να τονίσουμε πως η σταδιακή επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ προτάθηκε πρόσφατα από την Ε.Σ.Ε.Ε και αγκαλιάστηκε από την κυβέρνηση όπως είδαμε και από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού εργασίας.
Το αναπτυξιακό σοκ που ανέφερε ο υπουργός από ότι φαίνεται ταυτίζεται με τις υπόλοιπες απαιτήσεις της Ε.Σ.Ε.Ε για :
A) να έρθουν οι μισθοί της κλαδικής σύμβασης σε αυτά τα επίπεδα.
Β) Να μειωθούν ή και να απαλλαγούν εντελώς οι εργοδότες από τις εισφορές στα ασφαλιστικά μας ταμεία.
Γ) Να επιδοτείται το σύνολο του μισθού του νεοπροσλαμβανόμενου από τον ΟΑΕΔ.
Δ) Να μειωθεί ακόμα περισσότερο η φορολογία των επιχειρήσεων.
Η ακύρωση του νόμου για τις 7 εργάσιμες Κυριακές έχει ήδη αντικατασταθεί με την απόφαση δεκάδων Περιφερειών ανά την Ελλάδα και τον χαρακτηρισμό ολόκληρων πόλεων ως τουριστικές περιοχές, που προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και των Κυριακών.
Πράγμα που σημαίνει ότι αντί για Κυριακή αργία, το 2015 οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν  τις 37 ή ακόμη και τις 52 Κυριακές ανοιχτά καταστήματα.
Αν λοιπόν η κυβέρνηση δεν θέλει να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους , να ψηφίσει τώρα αμέσως τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.

Συναδέλφισσες,  Συνάδελφοι,
Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας μας δεν θέλει να δει την πραγματικότητα και να παρέμβει για την λύση των προβλημάτων, αλλά χαιρετίζει την νέα κυβέρνηση και τις εξαγγελίες της για την διαχείριση της ακραίας φτώχειας. Μας παροτρύνει να ξεχάσουμε όσα χάσαμε μισθούς, τα επιδόματα, τις συντάξεις  και όλα τα άλλα που φόρτωσαν στις πλάτες μας και οι κυβερνήσεις και οι ίδιοι οι οποίοι συμφωνήσαν και συνυπέγραψαν με τους εργοδότες για παράδειγμα στην μείωση των κλαδικών μισθών.
Κανένας εφησυχασμός, καμία αναμονή.
Το σωματείο μας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί κάθε εργαζόμενο στο εμπόριο και τις υπηρεσίες να γραφτεί στο σωματείο του, να παλέψουμε μαζί όχι μονό για να διεκδικήσουμε τις απώλειες που είχαμε την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης,  σε πείσμα όσων μας καλούν να τις ξεχάσουμε αλλά και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν ,την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, κόντρα και εναντία σε όλους όσους θέλουν να συμβιβαστούμε με την μιζέρια των μισθών και των συντάξεων πείνας,της μερικής απασχόλησης, της ανεργίας  και τελικά της μισο-ζωής.

Διεκδικούμε :
·         Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς.
·         Υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης στο Εμπόριο με κατώτατο μισθό στα 918 ευρώ.
·         Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
·         Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ,  κατάργηση του διαχωρισμού για τους νέους κάτω των 25 ετών.
·         Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Να μπει τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων, στις Ενώσεις Προσώπων.
·         Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις.
·         Όχι στην απελευθέρωση του ωραρίου. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

·         Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου