Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το άνοιγμα όλων των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο είναι απαίτηση των πολυεθνικών και μεγαλοεργοδοτών στον κλάδο του εμπορίου που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Η αρχή για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Έπειτα ήρθε η νομοθέτηση για 7 Κυριακές το χρόνο και τώρα ακόμα μία από την Περιφέρεια με το πρόσχημα των γιορτών. Έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της πλήρους απελευθέρωσης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς στο όνομα της ενίσχυσης, της ανταγωνιστικότητας και τόνωσης του εμπορίου και του τουρισμού στην πόλη. Το στηρίζουν η Περιφέρεια, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Ο.Λ.Η.
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται σε πολλές περιοχές και οι ¨Λευκές νύχτες¨  που είναι μαύρες για τους εμποροϋπαλλήλους γιατί υποχρεώνονται να δουλέψουν έως και τις 3 τα ξημερώματα.
Για  τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους είναι ξεκάθαρο ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν θα «τονώσει την αγορά», δεν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δεν θα σταματήσει την εντατικοποίηση που υπάρχει, αλλά το ακριβώς αντίθετο!
Η ανεργία, οι κομμένοι μισθοί, η απληρωσιά, οι φόροι είναι όσα εμποδίζουν τους εργαζόμενους σήμερα να ψωνίσουν και όχι το ωράριο των καταστημάτων ! 
Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε σε εμάς και τις οικογένειες μας, σαρώνουν όλα τα δικαιώματα, ιδιαίτερα στα νέα ζευγάρια και τις γυναίκες.

Όλα αυτά που βιώνουμε, δεν είναι «λάθος πολιτική», αυτός είναι ο καπιταλισμός, έτσι ξεπερνάει την κρίση του. Αποδεικνύεται και από τα κέρδη που εμφανίζουν οι μεγάλοι όμιλοι στον κλάδο μας μόνο τα τελευταία δυο χρόνια! Η ανάπτυξη μεγάλων ομίλων όπως ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ,JUMBO,HONDOS, IKEA, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, ZARA (όμιλος Inditex), PRAKTIKER, έγινε με τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων, με τις απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με την απληρωσιά που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τους 6 με 8 μήνες,  με την ανασφάλιστη εργασία και τις μειώσεις μισθών που αγγίζουν έως και το 40%.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
Το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη με τη συμμετοχή 100.000 κόσμου στην Αθήνα και η απεργία στις 27/11 μας έδειξε ότι δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι παραδομένοι στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό. Ότι το δηλητήριο της λογικής «του μικρότερου κακού» και των χαμηλών απαιτήσεων που χύνουν απλόχερα κεντρικοί αλλά και τοπικοί «άρχοντες» έχει και αντίδοτο : τον συλλογικό αγώνα .
Πρέπει ο εργαζόμενος να βγάλει συμπεράσματα γιατί πλέον έχει πλούσια πείρα. Αυτοί που ασπάζονται την Ε.Ε, την ανταγωνιστικότητα, την ελεύθερη αγορά και τα κόμματα τους είναι αυτοί που εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα και δεν πρόκειται  να αλλάξουν από κανένα αντικαταστάτη που δεν αμφισβητεί τα παραπάνω.  
Οι εργαζόμενοι μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους φοιτητές, τους μαθητές όταν πιστέψουμε στη δύναμη μας, όταν καταλάβουμε πως οι ίδιοι κάνουμε κουμάντο και προσανατολιστούμε σωστά, ΜΠΟΡΟΥΜΕ!! Γιατί είμαστε εμείς που παράγουμε τον πλούτο.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί κάθε συνάδελφο να καταδικάσει την πολιτική των κομμάτων που προσπαθούν να μας πείσουν για ¨φιλολαϊκό πρόσωπο¨ της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, αλλά και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που εκφράζεται στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ που έχουν βάλει την υπογραφή τους με την εργοδοσία της ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ, στην απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997 και άνοιξαν τον δρόμο για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.  
Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε :

·  Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο.
·  Υπογραφή τώρα Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751€ βασικό μισθό, ως βάση για αυξήσεις στη κλαδική συλλογική σύμβασης εργασίας.
·  Κλαδική σύμβαση, υποχρεωτικά εκτελεστέα για όλους, 920€ βασικό μισθό. 
·  Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους, ωράριο εργασίας 40ωρο-8ωρο-5θήμερο.
·  Κατάργηση ωρομίσθιου μερικής απασχόλησης και μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου – νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
·  Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων-όχι στον ΕΝΦΙΑ και τη φοροληστεία.
·  Να τους ξεκαθαρίσουμε πως το γκρέμισμα του ασφαλιστικού συστήματος είναι ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ. Χρειαζόμαστε Κατώτερη σύνταξη στα 600€, κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.
·  Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών υγείας-παιδείας-πρόνοιας.
·  Να ορθώσουμε τείχος προστασίας για τους άνεργους!  Η επιτροπή ανέργων του σωματείου μας αγκαλιάζει με πολύπλευρες δράσεις όλους τους ανέργους.

Παλεύουμε οργανωμένα μέσα από το  σωματείο μας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

 10:30 ΕΞΩ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου