Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΤΩΡΑ ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Συνάδελφοι συναδέλφισσες, εργαζόμενοι στο εμπόριο
            Τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα  είναι προ των πυλών. Κυβέρνηση και  Ε.Ε αναγγέλλουν πως η έξοδος από την κρίση τελικά, δεν είναι και τόσο κοντά όσο  μας έλεγαν και προσπαθούσαν με ζήλο να  πείσουν την εργατική τάξη, ότι οι θυσίες μας θα πιάσουν τόπο.

Μας λένε  ψέματα πως με τα νέα προγράμματα εργασίας  θα μειωθεί η ανεργία , πως με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα ανακάμψει η αγορά  από τους τουρίστες και τις κρουαζιέρες, κι ότι ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι αποδοχές και οι θέσεις εργασίας.
Όλα αυτά που βιώνουμε  δεν είναι «λάθος πολιτική» , αυτός είναι ο καπιταλισμός, έτσι ξεπερνάει την κρίση του.
Αυτό αποδεικνύεται και από τα κέρδη που εμφανίζουν οι μεγάλοι όμιλοι στο εμπόριο που τα τελευταία δυο χρόνια παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Η ανάπτυξη μεγάλων ομίλων όπως ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, JUMBO, HONDOS, IKEA, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, ZARA (όμιλος  Inditex), PRAKTIKER, BAZAAR πάτησε  κυριολεκτικά στη σκληρή δουλειά των εργαζομένων, στις απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο , στην απληρωσιά που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τους 6 με 8 μήνες,  στην ανασφάλιστη εργασία και στις μειώσεις μισθών που αγγίζουν έως και το 40% .
Όλα  τα παραπάνω συνδέονται και με την κατάργηση της Κυριακής αργίας, η οποία έχει μπει στο στόχαστρο των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων εδώ και χρόνια. Με πρόσχημα τις κρουαζιέρες, Εμπορικός Σύλλογος, ΟΛΗ και Περιφέρεια έβαλαν πλάτη παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων και με αφετηρία τις 7 Κυριακές, προχωρούν ολοταχώς στην πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας.
 Στόχος τους είναι το περαιτέρω κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, η μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, η πλήρη «ελευθερία»  στον εργοδότη να χρησιμοποιεί τον εργαζόμενο όσες ώρες, όποιες μέρες και όποιες εργασιακές συνθήκες θέλει.
Έρχονται νέες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση , αποψίλωση και βαθιά εμπορευματοποίηση της υγείας.
Η μείωση των απαιτήσεων μας για εργασιακά δικαιώματα, δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες να εφαρμόζουν τους αντεργατικούς νόμους για τη μείωση του εργατικού κόστους. Αυτό θέλουν και αυτό μας ετοιμάζουν.  Ήδη σε πολλές επιχειρήσεις εφαρμόζουν επιχειρησιακές συμβάσεις που καταργούν όσα τσεκουρεμένα δικαιώματα έχουν απομείνει (τριετίες, επιδόματα γάμου, τέκνων ,13ος   και 14ος μισθός).
Αυτή η επίθεση μας αγγίζει όλους, αφορά κάθε εργατική οικογένεια. Είναι ώρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Να δώσουμε τώρα αποφασιστική, μαχητική απάντηση και να έρθουμε σε σύγκρουση με τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, της συγκυβέρνησης και της Ε.Ε..
Συμμετέχοντας στο σωματείο μας, οργανώνουμε και δυναμώνουμε την πάλη μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπούμε  στη μάχη  όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι ωρομίσθιοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι που δουλεύουν σε  5μηνα προγράμματα, οι εργαζόμενες γυναίκες μητέρες, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που έχουν συμβάσεις μέσα από τα δουλεμπορικά γραφεία, οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, οι μετανάστες στον κλάδο, να παλέψουμε όλοι για μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, για δωρεάν υγεία, παιδεία και αποκλειστικά δημόσια καθολική ασφάλιση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Διεκδικούμε
·        Υπογραφή τώρα Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στο 751 ευρώ βασικό μισθό, ως βάση για αυξήσεις στη κλαδική συλλογική σύμβασης εργασίας.
·        Υπογραφή κλαδικής σύμβασης, υποχρεωτικά εκτελεστέα για όλους τους εργαζόμενους με 920 ευρώ βασικό μισθό. 
·        Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους, ωράριο εργασίας 40ωρο-8ωρο-5θήμερο.
·         Κατάργηση ωρομίσθιου μερικής απασχόλησης και μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου – νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
·        Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων-όχι στον ΕΝΦΙΑ και τη φοροληστεία.

Το γκρέμισμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος είναι ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.
·        Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
·        Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις .
·        Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
·        Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.
·        Όχι στη μετεξέλιξη του επικουρικού μας σε επαγγελματικό ταμείο.

Να ορθώσουμε τείχος προστασίας για τους άνεργους.
·        Κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία, επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
·         Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
·        Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στο εμπόριο, στα Σ/Μάρκετ, στις υπηρεσίες να δώσουν δυναμικό παρών.

Το Σάββατο 04/10 12:00πμ πλατεία ελευθερίας συλλαλητήριο με το ΠΑΜΕ.

Την Τετάρτη 22/10 7:00 στη Γενική Συνέλευση  της ΕΙΥΗ στο ΕΚΗ.

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου