Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ 10:00 πλ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!!!!
ΣΠΑΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ

Εργαζόμενοι στο Εμπόριο, της Υπηρεσίες, την Καθαριότητα , τη βιομηχανία.

Οι εργαζόμενοι γενικά αλλά και οι εργαζόμενοι στο κλάδο συνολικά βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μας.
Η εργατική τάξη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ενιαία επεξεργασμένη στρατηγική τις Ε.Ε., του μονοπωλιακού κεφαλαίου, η στρατηγική αυτή,  δεν έχει μόνο ως στόχο να μεταφέρει όλες τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης, αλλά κυρίως να εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη κερδοφορία του με την πλήρη κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος που έχει ως στόχο την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης.
Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την υγεία, την παιδεία, οι ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς, η μαζική ανεργία, η μείωση των μισθών και των συντάξεων δεν έχουν προσωρινό, αλλά μόνιμο χαρακτήρα.
Βασικό στοιχείο των εξελίξεων στο κλάδο είναι η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου με συνέπειες την μείωση των μισθών, την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων  των ωραρίων εργασίας, η γενίκευση των ατομικών συμβάσεων.
Η ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ εξαγόρασε τα Σ/Μ Αρβανιτίδης με 149 καταστήματα και 1.100 εργαζομένους, τα ΛΑΡΙΣΑ με 41 καταστήματα και 640 εργαζόμενους, , και στο νομό μας τα S/M ELITE, φθάνοντας να απασχολεί μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων τους 17.000 και τα καταστήματα σε 1.200 πανελλαδικά αναδεικνύοντας την ως πρώτη δύναμη στο χώρο του λιανικού εμπορίου.
ü    Ο Χαλκιαδάκης επεκτείνεται και στην Αθήνα δημιουργώντας καταστήματα με Κρητικά και παραδοσιακά προϊόντα και εφαρμόζει τους πενιχρούς μισθούς της ΕΓΣΣΕ στο νέο προσωπικό του καταργώντας έτσι στην πράξη της Κλαδική σύμβαση του εμπορίου που εφαρμόζει τόσα χρόνια.
ü    Η Ένωση Ηρακλείου, αφού απέλυσε 60 εργαζόμενους σε μία νύχτα, εξαγοράστηκε από το ΙΝΚΑ και τώρα εκτός από τα Χανιά επεκτείνεται δυναμικά και στο νομό μας.
ü    Στα Πράκτικερ πανελλαδικά εδώ και καιρό φημολογείται η εξαγορά τους που ωστόσο δεν έχει εμποδίσει σε τίποτα την εργοδότρια εταιρία να συνεχίσει με ποιο εντατικούς ρυθμούς την επίθεση στους εργαζόμενους, με ατομικές συμβάσεις, απολύσεις, πιέσεις για οικιοθελείς αποχωρήσεις στοχεύοντας να παραδώσει «καθαρή» την επιχείρηση στους νέους ιδιοκτήτες εάν και εφόσον προκύψουν.
ü    Από όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι ο ανταγωνισμός των μεγαθηρίων του κλάδου καλά κρατεί, ανταγωνισμός που είναι σε βάρος των εργαζομένων, των καταναλωτών, των αυτοαπασχολουμένων, των μικροπαραγωγών.
Κατακτήσεις και θεμελιώδη δικαιώματα που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες         (Συλλογικές Συμβάσεις, Ωράρια, Εργασιακές Σχέσεις, Κυριακάτικη Αργία,) σήμερα παίρνονται πίσω με δικαιολογία «την έξοδο από την κρίση».
Οι συνθήκες δουλειάς συνολικά στο κλάδο έχουν χειροτερεύσει Συμβάσεις 8ωρων μετατρέπονται σε 6ωρες- 4ωρες, η ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά κυριαρχούν, η αποθήκες Λοτζίστικ κλείνουν η μια πίσω από την άλλη, εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι (δεδουλευμένα- αποζημιώσεις) χωρίς να γνωρίζουν εάν και πότε θα πληρωθούν.
Το πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης πέρα από τη δρομολόγηση νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό σύστημα και στα Ταμεία, με συγκεκριμένη διάταξη που αναφέρει την ¨άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό¨ υλοποιεί και την πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Η κατάργηση ουσιαστικά της κυριακάτικης αργίας με την πιλοτική εφαρμογή της σε 3 τουριστικές περιοχές στοχεύει όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο όσους εργάζονται στο εμπόριο επιβάλλοντας συνθήκες ασταμάτητης δουλειάς.
Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ανοίγει το δρόμο για 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε όλους τους κλάδους και για όλους τους εργαζόμενους.
Στο νομό μας, το μεγάλο κεφάλαιο αξιοποιώντας όλους τους μηχανισμούς του,( πλειοψηφία ΕΣΥ,ΟΛΗ, Περιφέρεια αλλά και τα κόμματα του ευρώμονόδρομου) επιχειρεί την λειτουργία των καταστημάτων 37 Κυριακές το χρόνο. 
Μην ξεχνάμε ότι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ψήφισαν στην επιτροπή ανάπτυξης της Περιφέρειας την απελευθέρωση όλων των Κυριακών και ο Σύριζα μίλησε για μελέτη του αν θα είναι 32-37 ή 52.
Καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της ΟΙΥΕ εμποδίζει την ανάπτυξη των αγώνων συνολικά αλλά και στον κλάδο, δυσκολεύουν την οργάνωση των εργαζομένων στα κλαδικά σωματεία, έχουν υπογράψει Συλλογικές Συμβάσεις με μειώσεις μισθών       ( Εμπόριο- Ναυτιλιακοί κ.α).
Τώρα μετά την εξαγγελία της 24ωρης Απεργίας στις 9 ΑΠΡΙΛΗ που ψήφισαν στην ΓΣΕΕ συγκαλούν την Εκτελεστική Επιτροπή, ούτε καν την διοίκηση στις 3 ΑΠΡΙΛΗ δηλαδή 6 ημέρες πριν την απεργία για να πάρουν απόφαση για την απεργία, ακολουθώντας την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην ανοιχτή υπονόμευση της. 
Καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του ΕΚΗ που κόβει κορδέλες στους “υγιείς επιχειρηματίες”, υπογράφει μειώσεις μισθών όπου βρεθεί και όπου σταθεί, μετατρέπει το ΕΚΗ σε κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών, δικηγορικό γραφείο, απαξιώνοντας κάθε μορφή κινηματικής διεκδίκησης.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε νέα ΕΓΣΣΕ που αποδέχεται της μειώσεις στους μισθούς δηλαδή τα 586 ευρώ και τα 511 για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους, εξαγγέλλει απεργία που την υπονομεύει από την πρώτη στιγμή, χωρίς να έχει πάρει κανένα μέτρο για την οργάνωση της.
Φτάνει πια με τους εντεταλμένους της Ε.Ε. και των πολυεθνικών, παίρνουμε την απεργία στα δικά μας χέρια, ξεσηκώνουμε κάθε χώρο δουλειάς και το κλάδο συνολικά.  
Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα και για τις 13/04 την Κυριακή των Βαΐων που επιχειρείται να εφαρμοστεί το μέτρο των εργάσιμων Κυριακών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

v Από της επιχειρήσεις που Εξαγοράστηκαν ‘η Συγχωνεύτηκαν να μην γίνει καμιά μείωση στους μισθούς, καμιά απόλυση, κανένας εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του, άμεση καταβολή όλων των ωφειλούμενων δεδουλευμένων.
v Άμεση υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς.
vΜόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
vΚατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
v Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως ημέρα αργίας για όλα τα καταστήματα, για όλο το χρόνο.


Όλοι στην Απεργιακή Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ,

Τετάρτη 9 Απρίλη , 10 πμ Πλατεία Ελευθερίας

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου