Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29/12 ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Συναδέλφισσα και συνάδελφε εμποροϋπάλληλε,
Χρόνια τώρα το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, οι πολυεθνικές, οι βιομήχανοι αλλά και οι διάφοροι παρατρεχάμενοι τους σε κυβέρνηση, περιφέρειες και εργοδοτικούς συλλόγους προσπαθούν να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία.

Δεν τους φτάνει το ξεζούμισμα που κάνουν στους εργαζόμενους τις υπόλοιπες έξι ημέρες της εβδομάδας, θέλουν να τους παράγεις κέρδη και την μοναδική ημέρα που σου μένει για να ξεκουραστείς, να δεις τα παιδιά σου, την οικογένεια σου, να ψυχαγωγηθείς.
Την ίδια στιγμή όπου οι μισθοί στο εμπόριο έχουν μειωθεί έως και 45%, οι συμβάσεις έχουν δεν εφαρμόζονται πουθενά, κυριαρχεί η ημιαπασχόληση, η ατομικές συμβάσεις και η απληρωσιά, εσύ καλείσαι να δουλέψεις το εξαντλητικό εορταστικό ωράριο και μάλιστα με δύο ή και τρείς Κυριακές επιπλέον το μήνα Δεκέμβρη.
Από την πρώτη στιγμή το σωματείο μας έλεγε ότι το μέτρο για την λειτουργία των «7 Κυριακών» είναι η κερκόπορτα για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Όσο και αν προσπάθησαν να λειάνουν τις άκρες και να χρυσώσουν το χάπι, κυβέρνηση, αντιπεριφέρεια, πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ.α πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρείς, μιλούν για ακόμα μία Κυριακή ανοιχτά τα καταστήματα, αυτή στις 29/12 που δεν προβλέπεται καν από το νόμο  4177/2013 και ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί το Βασιλικό Διάταγμα που επέτρεπε το άνοιγμα των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου.  
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ίδιο το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση του τονίζει ότι “Μόνο στις περιοχές που προβλέπονται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο – μόνο στη Χερσόνησο και το Μαλεβύζι - Ιωάννινα κ.α.) θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στις 29 Δεκεμβρίου και ότι κάθε άλλη πρακτική είναι παράνομη”. Επομένως ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΙΣ 29/12.
Εμείς λέμε ότι η Κυριακή είναι μέρα ανάπαυσης για τους εργαζόμενους και πρέπει να κατοχυρωθεί νομοθετικά ως Αργία. Για να γίνει πράξη αυτό θα πρέπει οι εργαζόμενοι με αποφάσεις τους σε κάθε χώρο δουλειάς πλάι στο σωματείο μας  να αρνηθούν να εργαστούν Κυριακή και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση ενός τέτοιο αγώνα, που θα ενσωματώνει τη μάχη για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας με την μάχη για Κλαδική Συλλογική Σύμβαση στο Εμπόριο, κατοχύρωση του 8ωρου, 5μερου, 40ωρου, την πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου