Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

Αποτελέσματα κινητοποίησης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 23/10/2013‏

ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ!

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου μαζί με το συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, επιτροπές ανέργων και άλλους φορείς, πραγματοποίησε την Τετάρτη 23/10/2013 παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηρακλείου για το φλέγον ζήτημα της ανεργίας.


 Μαζί μας παραβρέθηκαν και εργαζόμενες στα καταστήματα Sprider Stores, όπου εδώ και ένα μήνα δίνουν την μάχη για αποπληρωμή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων τους ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία όπου ενώ ξεζούμισε για τα καλά τόσα χρόνια τους εργαζόμενους τώρα τους πετάει στον καιάδα της ανεργίας, με απλήρωτα μηνιάτικα, χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς ταμείο ανεργίας αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοσχέδιο που της χάρισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κύριος Δεικτάκης ενημερώθηκε για την τραγική η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους χώρους δουλειάς για τις απολύσεις που  έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας για τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης που γενικεύονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα για τις μειώσεις μισθών και την εξαθλίωση που χτυπά την πόρτα χιλιάδων εργατών.

Σε αυτά τα άμεσα ζητήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, εκτός του ότι συμπάσχει, δεν είχε να μας πει κάτι άλλο.

Για το ζήτημα με τους εργαζόμενους των Sprider Stores:

Όταν από την πίεση του σωματείου και των εργαζομένων κλήθηκε να πάρει άμεσα μέτρα για την καταβολή έκτακτου επιδόματος για τους εργαζόμενους της  Sprider Stores, ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό εργασίας Β. Κεγκέρογλου, η οποία και πραγματοποιήθηκε δημοσίως.

Ο Υφυπουργός εργασίας δήλωσε και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα μεσολαβήσει ώστε οι εργαζόμενοι της Sprider Stores που θα βρεθούν σε επίσχεση εργασίας, θα παραλάβουν κανονικά το προβλεπόμενο από τον ΟΑΕΔ επίδομα.
Επίσης δεσμεύτηκε ότι ακόμα και αν η εταιρία κηρύξει πτώχευση ή κλείσει είτε καταγγείλει τις συμβάσεις των εργαζομένων, αυτοί θα ενταχθούν κανονικά στο ταμείο ανεργίας επικαλούμενος κάποιο πρόγραμμα. 

Από την άλλη, πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρείς φορές, ο διευθυντής του Υποκαταστήματος ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ επικαλούμενος οδηγίες της κεντρικής διοίκησης του ΟΑΕΔ έσπευσε να διαψεύσει τον Υφυπουργό, κάνοντας λόγο για  “έλλειψη αρμοδιότητας”.

Η ΕΙΥΗ ακριβώς επειδή ή άμεση καταβολή επιδόματος για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των εργαζομένων της Sprider Stores αποτελεί επιτακτική ανάγκη ζητά από την κυβέρνηση να κρατήσει τις δεσμεύσεις της και να παρέμβει άμεσα για την επίλυση του ζητήματος:

ü  Όλοι οι εργαζόμενοι της SPRIDER να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, τις αποζημιώσεις, το επίδομα ανεργίας και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη.

ü  Σε περίπτωση άρνησης της επιχείρησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, να παρακρατηθούν τυχόν πληρωμές του Δημοσίου στην εταιρεία, να δεσμευτούν τα εμπορεύματα και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους.

ü  Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων με την καταβολή έκτακτου επιδόματος.

Για όλους τους ανέργους διεκδικούμε:

 • Μέτρα προστασίας των ανέργων. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκταση του σε μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους και στους αγρότες που ξεκληρίστηκαν, χωρίς τον περιορισμό της πλήρους αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών προς ΟΑΕΕ.

 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε ΟΛΟΥΣ τους ανέργους, όχι μόνο στο 30% που το λαμβάνουν σήμερα

 • Άμεση επαναφορά του επιδόματος ανεργίας και άλλων κλαδικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2011 ως βάση για μια γενναία αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

 • Επίδομα ανεργίας για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.

 • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται σαν συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.

 • Στους άνεργους να χορηγείται δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Απαγόρευση διακοπής παροχής ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου στους ανέργους και στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ για όσο καιρό είναι κάποιος άνεργος να είναι μειωμένα κατά 50%.

 • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένου και των οικογενειών τους.

 • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος, για φτωχούς αγρότες, με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας (σπίτι, αγροτική εκμετάλλευση, κλπ).

 • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.

 • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

 • Να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά των ανέργων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τα παιδιά των ανέργων να σπουδάζουν στον τόπο κατοικίας τους.

 • Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν.


Για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου των εμποροϋπαλλήλων:

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους εμποροϋπάλληλους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους τους ανέργους να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για την οργάνωση του κλάδου μέσα στους χώρους δουλειάς πλάι στο σωματείο τους στην απεργία 3 Νοέμβρη ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή και την προσπάθεια κατάργησης της Κυριακής Αργίας,  και στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 6 του Νοέμβρη που στην πρώτη γραμμή του αγώνα βάζει το ζήτημα της υπογραφής ΕΓΣΣΕ , κλαδικών συμβάσεων χωρίς μειώσεις μισθών, υποχρεωτικά εφαρμοστέες για όλους τους εργοδότες κ.α

Γιατί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων δεν έχει καμία σχέση με την ευημερία των εργαζομένων και αυτό μας το αποδεικνύει περίτρανα η επιχείρηση Sprider Stores όπου έπειτα από μεικτά κέρδη ύψους 213εκ ευρώ το διάστημα 2009-20012, εφάρμοσε 2 μειώσεις μισθών και τελικά πέταξε τους εργαζόμενους στο δρόμο για να πάει να επενδύσει αλλού αυτά τα αμύθητα κέρδη της.


Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου