Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Κοινή συνέντευξη τύπου της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Γραμματείας Ηρακλείου ΠΑΣΕΒΕ με αφορμή τις εξελίξεις για Κυριακή Αργία, εορταστικό ωράριο και Πρωτομαγιάτικη ΑπεργίαΗ ΕΙΥΗ και η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ πραγματοποιούν την Πέμπτη 25/4 στις 11:00 πμ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, κοινή συνέντευξη τύπου στα πλαίσια των αποφάσεων που πάρθηκαν για κοινή δράση και αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που εξαθλιώνουν ολοένα και περισσότερο τη ζωή του εμποροϋπαλλήλου, του αυτοαπασχολούμενου και μικρού εμπόρου.


Για την μεθόδευση της κατάργησης της Κυριακής Αργίας, της πλήρους ελαστικοποίησης του ωραρίου, χρησιμοποιείται το επιχείρημα ότι αν ανοίξουν τα μαγαζιά τις Κυριακές θα υπάρχει περισσότερος χρόνος και χρήμα για να κινηθεί η αγορά, θα ανοίξουν θέσεις εργασίας, θα αναβαθμιστεί το κέντρο του Ηρακλείου. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους λέγοντας τους ότι δεν έχουν χρόνο να ψωνίσουν, ξεχνώντας τους πανάθλιους μισθούς, την απλήρωτη εργασία που έχουν επιβάλλει, τα χαράτσια, την φοροληστεία.

Επιδιώκουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, και τώρα την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.

Όταν το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο απαιτεί, οι πολιτικοί του υπάλληλοι νομοθετούν εν ριπή οφθαλμού!

Με την νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα, θα μένουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου. Ισχυρίζονται ότι η κατάργηση της Κυριακής Αργίας, τα ωράρια λάστιχο, θα ωφελήσουν εργαζόμενους και μικρέμπορους, πως αποτελεί όρο ανάπτυξης. Η κατάργηση της Κυριακής Αργίας στο εμπόριο θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο, σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε κάθε κλάδο.

Δεν είναι η Κυριακή Αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι», είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρεοκοπούν. Το χτύπημα της αγοράς να το ψάξουν στην μείωση μισθών, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας, στη φοροεπιδρομή που ξεκληρίζει μικρέμπορους και στις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση δεν διστάζει να μεταφέρει ακόμα και την Πρωτομαγιάτικη Απεργία ως αργία την Τρίτη του πάσχα, προκειμένου αφενός να αποκοπεί από το διαχρονικό της μήνυμα, αυτό της ασίγαστης πάλης της εργατικής τάξης με το κεφάλαιο, από τα διδάγματα που φέρνει στο σήμερα, κι αφετέρου να διασφαλιστεί ότι τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα δεν θα χάσουν ούτε μια ημέρα κερδοφορίας.

Έχουν τεράστιες ευθύνες τα κόμματα της Κυβέρνησης, γιατί δικές τους πολιτικές είναι η απελευθέρωση του ωραρίου και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Τεράστιες ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που ασπάζεται την κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα.

Σε τοπικό επίπεδο, καλοθελητής του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, με κύριο εκφραστή της τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Η. Προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγάλων εμπορικών μονοπωλίων στην πόλη, πρωτοστατεί στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, όπως με το εορταστικό ωράριο του Δεκέμβρη, υπονομεύει την Πρωτομαγιάτικη Απεργία.

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! οι εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες ξέρουν καλά ποιος τους παίρνει το ψωμί. Είναι το κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν. Γι’ αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερη η συμμαχία εμποροϋπαλλήλων - μικρών εμπόρων, να διαμορφώσει κίνημα που θα παλεύει από κοινού για τα οικονομικά ζητήματα, τα ζητήματα της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας της λαϊκής οικογένειας.

Στέλνουμε μήνυμα σε κυβέρνηση και πολυεθνικές:
¨  Οι ταξικές δυνάμεις θα αντιπαλέψουν συνολικά κάθε προσπάθεια κατάργησης της Κυριακής Αργίας, όπως μεθοδεύει το εμπορικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί τους εκφραστές.
¨  Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και την ζωή μας.

Καλούμε όλους εσάς να δώσουμε αποφασιστικά την πρώτη μάχη που έχουμε μπροστά μας. Τη μάχη της απεργίας της 1ης Μάη που θα δώσει ξεκάθαρο μήνυμα ρήξης και ανατροπής αυτής της πολιτικής και θα ενισχύσει δεσμούς οργάνωσης και συμμαχίας για την απόκρουση των μέτρων και τη λαϊκή εξουσία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
1. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας.
2. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
3. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
4. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
5. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε οκτάωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΛΑΒΙΑ!

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ! ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ!


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ, ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ
10:00πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου