Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣΣυνάδελφοι
Η αντεργατική επίθεση που συνεχίζεται ενάντια στον εργαζόμενο λαό δεν έχει  σταματημό. Tα μέτρα που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια  από όλες τις κυβερνήσεις  είναι μέτρα που τσακίζουν το λαό, που οδηγούν την εργατική τάξη σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το μέλλον της εργατικής τάξης είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση, για να σωθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών  ομίλων, να είναι ανταγωνιστική η οικονομία μας και να υπάρχει ανάπτυξη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Εκτός από τα μέτρα που έχουν περάσει έως τώρα, η κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει την νέα σύγχρονη σκλαβιά. Το «εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων» μας λέει ότι στα πλαίσια τάχα της καταπολέμησης της ανεργίας  οι νέοι θα εργάζονται χωρίς ένσημα, σαν πρακτική άσκηση και θα πληρώνονται για ένα κομμάτι ψωμί εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης.

Ούτως ή άλλως το κράτος αυτό έκανε πάντα, νομοθετούσε το ξεζούμισμα των εργαζομένων, καταχρέωνε τον εαυτό του και ταυτόχρονα έδινε απλόχερα φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.

Εκεί εντάσσεται και η προσπάθεια του κράτους να καταστρατηγήσει τις κλαδικές συμβάσεις, ακόμα και την εθνική γενική συλλογική σύμβαση και να περάσει στα χέρια του κράτους να νομοθετεί μισθούς πείνας.

Η κλαδική σύμβαση εργασίας είναι αυτή που ρυθμίζει το πόσο ο εργάτης θα πουλάει την εργασία του, με τι συνθήκες θα δουλεύει και τι παροχές θα έχει αυτός και η οικογένεια του.  Η σύμβαση λοιπόν είναι αποτέλεσμα πάλης των εργατών απέναντι στα συμφέροντα των εργοδοτών και δεν μπορεί να καθορίζεται από κυβερνήσεις.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου, να ανοίξει η συζήτηση μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς για κλαδική σύβαση εργασίας που θα καλύπτει της σύγχρονες ανάγκες μας, τις ανάγκες των οικογενειών μας.

Σύμβαση που θα απαιτεί από τους μεγαλοεργοδότες που θησαύρισαν ακόμα και μέσα στο βάθεμα της κρίσης, όπως είναι τα Σ/Μ και οι μεγάλες αλυσίδες, να κόψουν κομμάτι από τα υπερκέρδη τους ώστε να έχει ο εργαζόμενος μισθό, ασφάλιση γι αυτόν και την οικογένεια του,  πενθήμερη εργασία, άδεια, παιδεία κ.α

Για να απαιτεί όμως η εργατική τάξη χρειάζεται οργάνωση, μαζικότητα , και αποφασιστικότητα. Εργάτες μόνους, ανοργάνωτους, μοιρολάτρες, δεν τους φοβάται κανένας, τέτοιοι εργάτες δεν μπορούν να απαιτούν. Αυτό που φοβούνται είναι η οργάνωση μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, με επιτροπές εργατών, πλάι στα σωματεία τους, με κοινή δράση  εργαζομένων και εμπόρων, αυτοαπασχολουμένων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών.

Και λέμε κοινή δράση γιατί ;

Γίνεται μία προσπάθεια τώρα από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο για τη πλήρη κατάργηση της Κυριακής Αργίας και την καταστρατήγηση του ωραρίου. 

Στο Ηράκλειο εκφράζεται και με την συζήτηση που κάνει η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου για το Χαρακτηρισμό του Ηρακλείου ως τουριστική περιοχή. Πράγμα που με βάσει την υπάρχουσα νομοθεσία θα δίνει την δυνατότητα στα καταστήματα να ανοίγουν έως αργά το βράδυ και τις Κυριακές, ασχέτως αν ο ίδιος ο εμπορικός σύλλογος σκίζει τα ιμάτια  του ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Η επιχειρηματολογία είναι κοινή, «η τόνωση της αγοράς, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η εκμετάλλευση του τουρισμού και της κρουαζιέρας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας κ.α»

Το υπουργείο μας λέει ότι η διεύρυνση του ωραρίου το 2005 έφερε αύξηση κατά 14% και αύξηση της απασχόλησης κατά 2,5% και ότι με το μέτρο αυτό θα δημιουργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας.
                                          
Δε  μας λέει όμως το υπουργείο ότι η αύξηση αυτή πήγε στις μεγάλες μονοπωλιακές μονάδες, απεναντίας οι μικροί από την ίδια περίοδο έως και σήμερα σημειώνουν συρρίκνωση του τζίρου, και περισσότερα λουκέτα επιχειρήσεων από ότι ανοίγματα. Δεν μας λέει ότι αυξήθηκε η απασχόληση αλλά μειώθηκαν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, το πενθήμερο οκτάωρο και αυξήθηκαν οι ελαστικές μορφές εργασίας, η δουλειά με μισθούς που αγγίζει έως και τα 250 ευρώ για άτομα κάτω των 25 ετών.

Δε μας λέει το υπουργείο ότι κανένας δεν θα προσλάβει υπάλληλο για να δουλέψει μόνο την Κυριακή αλλά θα κάνει κόλαση τη ζωή του εργαζόμενου που θα καταργηθεί το πενθήμερο του και θα εργάζεται και Κυριακές είτε απλήρωτες είτε  πληρωμένες αλλά χωρίς προσαύξηση 75% γιατί η Κυριακή θα θεωρείται εργάσιμη ημέρα.

Λέμε λοιπόν κοινή δράση ενάντια στα μονοπώλια  γιατί αν οι εργάτες δεν έχουν συμβάσεις και μισθούς με βάση της ανάγκες τους, δεν θα μπορούν να καταναλώσουν, οι μικροί έμποροι θα κλείσουν λόγω ανταγωνισμού των μονοπωλίων και κανένας τουρίστας δεν θα μπορέσει να τους σώσει.

Γι αυτό λοιπόν πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στον εμπορικό σύλλογο Ηρακλείου, απαιτώντας να μην συζητηθεί ο χαρακτηρισμός του Ηρακλείου τουριστική περιοχή. Γι αυτό δίνουμε σήμερα κοινή συνέντευξη τύπου με την ΠΑΣΕΒΕ.

Στα παραπάνω πλαίσια αποφασίσαμε

·         Κοινές περιοδείες στα καταστήματα με τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ για την ενημέρωση εργατών και εμπόρων για την Κυριακή Αργία.

·         Γενική συνέλευση του σωματείου μας την Τετάρτη 13 Φλεβάρη και ώρα 19:00 στο ΕΚΗ με θέμα την Κυριακή Αργία και τις Συλλογκές Συμβάσεις.

·         Συμμετοχή και προετοιμασία της απεργίας με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, Μέσα στο Φλεβάρη.

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου