Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
            Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι την Τετάρτη 16/01 /2013, ο Εμπορικό Σύλλογος Ηρακλείου συνεδριάζει προκειμένου να πάρει απόφαση για την πρόταση χαρακτηρισμού του Ηρακλείου ως Τουριστική Ζώνη.

Ο χαρακτηρισμός της πόλης μας ως τουριστική περιοχή θα καταργήσει ότι απέμεινε από εργατικά δικαιώματα και θα κλείσει όσα μικρομάγαζα κατάφεραν έως τώρα να επιβιώσουν από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών.

Συγκεκριμένα θα δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα (στις πολυεθνικές και τα μεγάλα εμπορικά, γιατί οι μικροί δεν θα αντέξουν και δεν θέλουν να το εφαρμόσουν ) να παραμένουν ανοικτά 7 ημέρες την εβδομάδα, έως αργά το βράδυ, καταργώντας την Κυριακή Αργία. (Χερσόνησος, Αμμουδάρα).

Αυτό το κατάπτυστο εγχείρημα δεν είναι βέβαια πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου αλλά ένα οργανωμένο και καλά μελετημένο σχέδιο των τελευταίων ετών.  Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, Δήμος Ηρακλείου, Περιφέρεια, και εργοδοτικοί σύλλογοι, χέρι χέρι με το μεγάλο κεφάλαιο χρόνια τώρα στα πλαίσια της “ανταγωνιστικότητας” και της “ανάπτυξης” και με πρόσχημα κρουαζιέρες και φιέστες προσπαθούν να απελευθερώσουν το ωράριο και να καταργήσουν την Κυριακή Αργία.

Θα πατήσουν ακόμα μία φορά στην φτώχεια του κόσμου, την ανασφάλεια και την απελπισία των εργαζομένων αλλά και των αυτοαπασχολουμένων που βουλιάζουν. Θα τάξουν λαγούς με πετραχήλια, ότι η κρουαζιέρα θα φέρει λεφτά, ο τουρισμός θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία. 

Τα νούμερα τους διαψεύδουν όμως. 3.000.000 εξωτερικό και εσωτερικό τουρισμό μέτρησε το 2012 το Ηράκλειο με βάση τα στοιχεία του ΣΕΤΕ με τζίρο που κυμαίνεται στα 2 δις ευρώ.  Την ίδια χρονιά στο Ηράκλειο έκλεισαν 1983 επιχειρήσεις και η ανεργία αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες…
Το 2013 αναμένεται χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό.  Ήδη οι κρατήσεις σημειώνουν αύξηση κατά 10%, απεναντίας μετράμε 15% μειώσεις στην κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, εκατοντάδες περιπτώσεις καταπάτησης μέσω ατομικών συμβάσεων πείνας και χιλιάδες περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας για ολόκληρο το 2012…….

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή,  όσο η οικονομία παραμένει καπιταλιστική όχι μόνο δεν ωφελεί τον εργαζόμενο και τον απλό λαό αλλά αντιθέτως τον εξαθλιώνει και πλουτίζει μια χούφτα παράσιτα. 

Δικαιολογημένα λοιπόν το μεγάλο κεφάλαιο, ο ΟΛΗ, η περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου, οι εργοδοτικοί φορείς του νομού προσανατολίζονται να μετατρέψουν την οικονομία της πόλης σε εξαγωγική οικονομία και παροχή υπηρεσιών, γιατί σκοπεύουν να εφαρμόσουν τέτοια αντεργατικά μέτρα, τέτοια ανεργία και τέτοιους μισθούς πείνας που ο Ηρακλειώτης δεν θα αποτελεί αγοραστική δύναμη ικανή να συντηρήσει την λαιμαργία τους.


Μπροστά σε αυτό το μέλλον που μας ετοιμάζουν είτε με τον χαρακτηρισμό του Ηρακλείου σαν τουριστική περιοχή είτε με την νομοθετική κατοχύρωση της κατάργησης της Κυριακής Αργίας χρειάζεται οργανωμένη απάντηση: κοινός αγώνας εργαζομένων και ΕΒΕ με τα παρακάτω αιτήματα:
·  Όχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, στη μείωση των μισθών, την κατάργηση του 8ωρου και των κλαδικών συμβάσεων.
·  Κάτω οι φόροι και όλα τα χαράτσια που πνίγουν την εργατική λαϊκή οικογένεια, κανένας φόρος στο εισόδημα των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν δραστικά το μεγάλο κεφάλαιο και οι μεγάλες επιχειρήσεις με 45% και στα μερίσματα και στα αποθεματικά. Οι μικροί έμποροι και επαγγελματίες να φορολογούνται με βάση τα λογιστικά τους βιβλία.
·  Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στη ΔΕΗ.
·  Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, τις οικογένειές τους, είτε είναι μισθωτοί απολυμένοι είτε μικρομεσαίοι που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους, πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
·  Να παγώσουν και να ρυθμιστούν τα χρέη προς τις τράπεζες.
·  Να σταματήσει η ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, να καλυφθούν οι μεγάλες ζημιές από το κούρεμα των αποθεματικών. Να ρυθμιστούν τα χρέη των μικρών εμπόρων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Είμαστε σίγουροι ότι οι δυνάμεις τις ΠΑΣΕΒΕ στον Εμπορικό σύλλογο θα καταψηφίσουν αυτή την προσπάθεια και θα σταθούν στο πλάι μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Καλούμε πρώτα από όλα τους εμποροϋπάλληλους, όλους τους εργαζόμενους του Ηρακλείου, να βάλουν το θέμα σε κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, να παρθούν αποφάσεις καταδίκης αυτής της προσπάθειας και οργάνωση για την απόκρουση του μέτρου.

Τέλος καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες σε κοινό μέτωπο, ενάντια στα μονοπώλια και τους παρατρεχάμενους τους. Ο αγώνας για την απόκρουση του μέτρου θα είναι σκληρός και θα έχει διάρκεια. Για να αντέξουμε και να κερδίσουμε θα πρέπει να γίνει υπόθεση Όλων μας !
Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους λοιπόν όλοι αυτοί που θέλουν να το επιχειρήσουν, ότι ο αγώνας απέναντι στην οργανωμένη εργατική τάξη είναι ένας αγώνας άνισος. 

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου